Delivery: All EU countries
Free shipping above €50 (PL/LV/ET/LT)

AHA skābes sejas ādai: ieguvumi un lietošanas veids

AHA skābes sejas ādai: ieguvumi un lietošanas veids

AHA (augļskābes) sievietes pielietoja jau tālā senatnē un zināja par to spēju sausināt, atjaunot ādu un regulēt sebuma veidošanos. Kleopatra — viena no ievērojamākajām senlaiku skaistulēm savām maskām pievienoja citrusaugļus un ogas, kas bija bagātas ar augļskābēm. Mūsdienās par augļskābju labumu ir dzirdējusi teju katra sieviete, taču ne visas ir tās izmēģinājušas lietošanā. No šīs sastāvdaļas baidīties gan nevajadzētu! Galvenais ir atrast Jūsu ādai piemērotu līdzekli. Turpinājumā pastāstīsim, kādēļ ir nepieciešamas AHA skābes, kam tās ir piemērotas, kā lietojamas un kā tās izvēlēties.

 

AHA skābes. Kas tās tādas un kāpēc būtu vajadzīgas?


 

Abreviatūra AHA jau ir kļuvusi par sinonīmu vārdam “augļskābes”, kas ieguvušas savu nosaukumu pateicoties to ieguvei no augļiem un ogām.  Bet tas īsti neatbilst patiesībai. Augļskābe ir tikai viena no alfa hidroksiskābēm (tā pati AHA abreviatūra uz iepakojumiem). Pie alfa hidroksiskābēm pieder gan augļu skābes (ābolskābe, citronskābe, vīnskābe), gan pienskābe, glikolskābe, mandeļskābe.

Visu skābju darbības princips ir vienāds. Būtībā tās rada ķīmisku apdegumu. Tas, kādā mērā skābe iedarbojas uz ādu, ir atkarīgs no konkrētā skābes veida un tās koncentrācijas, pH (skābuma) līmeņa. Jo koncentrētāka ir skābe, jo augstāks ir tās skābuma līmenis un jo spēcīgāka būs tās iedarbība uz ādu. Taču tieši uz bojājumu radīšanas pamata darbojas visi pīlinga līdzekļi. Skābes izšķīdina atmirušās epidermas šūnas, aktivizē jaunu šūnu veidošanos, veicina ādas intensīvu attīrīšanos un atjaunošanos, kā arī uzlabo citu ādas kopšanas līdzekļu dziļāku iekļūšanu audos.

Skābju labvēlīgā ietekme uz ādu:

  • Noņem atmirušās ādas šūnas un veicina šūnu atjaunošanās procesus
  • Normalizē tauku dziedzeru darbību
  • Mitrina un normalizē hidrolipīdu slāni
  • Izlīdzina nelielas grumbiņas un padara mazākas mīmikas radītās grumbiņas
  • Nostiprina kolagēna un elastīna šķiedras
  • Novērš iekaisumus un iedarbojas antioksidējoši
  • Izgaismo hiperpigmentācijas plankumus
  • Izlīdzina sejas ādas reljefu un uzlabo ādas krāsu
  • Samazina izsitumu atstātās rētiņas

Kādas mēdz būt ādai piemērotas AHA skābes?

  • Ābolskābe (galvenokārt tiek iegūta no āboliem, taču ir atrodama arī citos augļos un ogās, piemēram, vīnogās, tomātos) — nomāc kaitīgo baktēriju aktivitāti, attīra, izlīdzina ādu.
  • Citronskābe (atrodama citrusaugļos, dzērvenēs, jāņogās un dažos augļos) — palīdz atbrīvoties no atmirušajām ādas šūnām, izšķīdina porās esošos tauku nosprostojumus un netīrumus. Nav ieteicams to lietot, atrodoties aktīvu saules staru iedarbībā, jo citronskābe palielina ādas jutību pret UV starojumu.
  • Pirovīnogskābe (atrodama daudzu augu skābajā sulā, visbiežāk tiek iegūta no vīnogām) — īpaši vērtīga tās pretnovecošanas iedarbības dēļ.
  • Glikolskābe (parasti tiek iegūta no zaļām vīnogām vai cukurniedrēm) — izlīdzina grumbiņas, aktivizē kolagēna un elastīna izstrādi, attīra ādu.
  • Pienskābe (rodas cukuru pārraudzēšanas procesā un ir atrodama ķermenī dabiskā veidā) — piemērota lietošanai vasarā, mitrina, nomierina, maigi noņem atmirušās ādas šūnas.
  • Mandeļskābe (tiek iegūta no rūgto mandeļu augļiem hidrolīzes procesā) — maigākā no skābēm, jo iedarbojas uz epidermas virsējo kārtiņu.

Kam būs piemērotas un kā lietot sejai paredzētās augļskābes?

AHA skābes ir lieliski piemērotas nobriedušas ādas kopšanai, kas tikusi pakļauta fotonovecošanās, pigmentācijas plankumu un grumbiņu veidošanās procesiem. Derēs arī jaunai, normālai vai sausai ādai. Neskatoties uz augstu skābuma līmeni, AHA notur šūnās ūdeni un stimulē elastīna un kolagēna sintēzi, tādēļ āda ilgi paliek jauneklīga un starojoša. Taukainas un problemātikas ādas īpašniecēm labāk būtu jāizvēlas līdzekļi ar BHA skābi, jo tā šķīst taukos (atšķirībā no AHA skābēm, kas šķīst ūdenī) un lieliski darbojas poru iekšienē, novēršot taukaino ādas spīdumu un pinņu veidošanos.  

Ja jums ir jutīga āda, iesakām sākt ar zemāku skābes koncentrāciju, pakāpeniski to paaugstinot.  Mājas lietošanai paredzētajos ādas kopšanas produktos skābju saturs nepārsniedz 10%, kas ir pieļaujamais daudzums. Turklāt līdzekļi ar mazāk nekā 5% AHA skābju saturu nenoņem atmirušās šūnas, bet tikai palīdz noturēt ādā mitrumu. Līdzekļi ar skābju koncentrāciju virs 10% ir jāneitralizē, un tādēļ ir piemēroti lietošanai skaistumkopšanas salonā pēc ārsta norādījuma un speciālista uzraudzībā.

Labākie līdzekļi ar AHA skābēm

Add A Coupon

What are you looking for?


Popular Searches: Beauty of Joseon  Anua  Cosrx  Dr. Ceuracle  Abib